En högaktuell folkrörelse

 

Tillbaka till

Start

Pressrum

 

 

 

En högaktuell

folkrörelse

(pdf)

 

 

Sidan uppdaterad

2005-06-27

En högaktuell folkrörelse –
Sveriges släktforskare håller årsmöte i Göteborg

26-28 augusti arrangeras årets släktforskardagar i Göteborg, Ombud från 150 medlemsföreningar samlas för förbundsstämma och den intresserade allmänheten får en unik möjlighet att bekanta sig med det mesta och det bästa i denna folkrörelse under släktforskardagarna, intensiva dagar av föredrag, seminarier och utställningar.

Tiotusentals svenskar ägnar sig åt släktforskning och många är organiserade i den mängd föreningar som med kunskap, kontakter och dataprogram hjälper nybörjaren och ger stora möjligheter till utveckling och informationsutbyte för den mer avancerade. Det gångna årets uppmärksammade programserier i Radio och TV har naturligtvis starkt bidragit till att intresset ökat bland både yngre och äldre.

Stämman kommer att äga rum i Kristine Kyrka. Föredragen hålls i Göteborgs Stadsmuseum, Stadskansliet och i kyrkan och en omfattande utställning visas under lördag och söndag i Kronhuset och Stadsmuseet. Svenska Släktforskarförbundet är huvudman för forskardagarna som arrangeras varje år och som tidigare år dragit flera tusen besökare. Tre föreningar i Göteborg delar på arrangemanget, nämligen GöteborgsRegionens Släktforskare, Släktdata och DIS-VÄST, en regionsförening av DIS, Datorhjälp i Släktforskningen.

En stor kulturskatt som vårdas
Den svenska folkbokföringen – en av världens bästa – har naturligtvis skapat enastående förutsättningar för dem som vill veta mer om sin släkts och sin bygds historia. En mängd material har sedan 1958 överförts till mikrofilm som i särskilda betraktningsapparater kan studeras i bibliotek och offentliga arkiv.

En stor grupp forskare arbetar ideellt med registrering av gravstenar, ibland den enda återstående källan då kyrkböcker skadats eller förstörts vid bränder. De som i sökandet efter sina anor ägnat oändlig möda åt studiet av kyrkböckerna med folkbokföring och husförhörsprotokoll, domböcker etc. har ofta gjort en betydande kulturgärning då de systematiskt överfört information från de konstfullt präntade men ibland svårlästa textsidorna till datamedia.

Emigranternas Göteborg
Under 2004 invigdes ett emigranternas hus i Göteborg, ett minnesmärke över de många svenskar som via Göteborg gjorde den långa resan till USA och en informationskälla för alla dem som anar att man har släktingar som farit over there. Här finns också en utmärkt möjlighet att få kontakt med de register som upprättats i USA i samband med emigranternas ankomst till det nya landet.

Ättlingar till de svenska emigranterna har nu också fått en naturlig utgångspunkt i Sverige då de söker sina rötter.

Släktforskning i utveckling
Den som i dag vill börja söka sina rötter har i vissa avseenden en lättare uppgift än föregående generationer även om nyckeln till bestående framgång är det trägna letandet i öppna arkiv.

De olika föreningarna kan erbjuda en bra introduktion, många kyrkböcker och andra offentliga handlingar finns att söka på Internet och i landsarkiven, det finns databaser från olika folkräkningstillfällen att köpa på CD och det finns nätverk där man kan jämföra egna resultat med andras och byta information. Lättskötta dataprogram gör det lätt att systematisera sina rön.

En väg till förnyelse – släktforskning för ungdomar
En ökande andel av dem som släktforskar hör till de yngre generationerna. Släkt- och bygdeforskning har också på många håll blivit föremål för projektarbete i skolorna. Det ligger kanske i tiden att vilja känna sin historia och datorvanan gör uppgiften mindre tidskrävande. Tillgången till Internet gör det också möjligt att söka och knyta värdefulla internationella kontakter.

Sök mer information
Den som vill veta mer om Släktforskardagarna 2005 kan gå in på evenemangets hemsida som efter hand kommer att presentera allt fler detaljer om innehåll och program.
www.genealogi.se/forbund/gbg2005

Du kan också få veta mer om släktforskning genom att besöka Sveriges Släktforskarförbunds hemsida - RÖTTER som innehåller länkar till många olika kunskapskällor och alla medlemsföreningarna.
www.genealogi.se

Upp