"Det är häftigt när
man hittar sin släkt”

 

Tillbaka till

Start

Pressrum

 

 

 

"Det är häftigt

när man hittar

sin släkt"

(pdf)

 

 

Sidan uppdaterad

2005-08-23

 

Kalle Sjöstedt, 17 år, tittar motvilligt upp från skärmen som visar en sida ur en husförhörsbok från Göteve socken i Skaraborg. Han är en av ungefär 50 elever i tvåan och trean på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke utanför Göteborg som under vårterminen valt släktforskning som s k individuellt val.

Ursprungligen var det två släktforskningsengagerade rektorer på skolan, Egil Gry och Jan Östgärd, som kläckte idén. Men deras arbetsbörda som rektorer tillät inte denna lustfyllda undervisning så uppdraget gick till andra krafter.

Kommer att fortsätta släktforska

– Jag valde släktforskning för att det verkade kul, säger Sandra Lund, som går i trean på marknadsföringsprogrammet. Det har varit en bra kurs och jag kommer att fortsätta släktforska, men kanske inte nu direkt.

Hon säger precis som Kalle:

– När man hittar någon som man söker, det är den största kicken.

– Mina släktingar blev överlyckliga när jag hälsade på dem och berättade vad jag höll på med, berättar Sofia Lyrberg som går på samhällsprogrammet. Jag har nästan all min släkt på Torsö i Vänern och jag åkte dit och intervjuade släktingar och tittade på ställen, t ex en backstuga där mina förfäder och förmödrar bott. Det var jätteintressant. Jag är ganska säker på att jag kommer att fortsätta att släktforska.

Många generationer att överbrygga

De här unga släktforskarna är födda på senare delen av 1980-talet och deras farföräldrar är födda på 1920-40-talen. Alltså behövde eleverna komma tillbaka till generation tre eller oftast fyra för att komma i kontakt med kyrkoboksmaterialet som finns på Genline.

Tack vare den nya Sveriges Dödbok som kom precis till kursstarten och Sveriges Befolkning 1890 har nästan alla lyckats komma in och jobba i kyrkoböcker. Men naturligtvis hade det varit lättare om det funnits någon station däremellan.

Fina redovisningar

Ett av målen för undervisningen var att göra en redovisning inför kamraterna. Inte att räkna upp hela släktträdet utan att i första hand berätta om något levnadsöde eller kanske en plats som betytt mycket i släkten och att gärna stödja detta med bilder.

Många fina och roliga redovisningar blev det. Anna Stadin med rötter i Älvsborgs län berättade om sin farmors mormor som var övertygad att hon levande skulle hämtas upp till himlen en viss dag år 1907 för att sitta på Gud Faders högra sida. Döttrarna fick sy en vit klänning åt henne som när hon nått himlen skulle singla ner till jorden som ett tecken. En tid innan den förestående himlafärden kom en präst och gav henne en skarp tillrättavisning och menade att det i själva verket var djävulen som farit i henne. Kvinnan blev då sängliggande i flera år, därefter steg hon upp och levde ett vanligt liv!

Studiebesök

Släktforskningsgrupperna blev väl mottagna vid sitt studiebesök på Landsarkivet i Göteborg. Det bästa med besöket var enligt eleverna att få titta i originalböcker som personalen plockat fram. Det var en helt annan känsla än att titta på en dataskärm.

Målet för kursen lydde så här: ”att eleverna genom att söka sina egna rötter ska få en djupare förståelse för de villkor tidigare generationer levde under, och en insikt i hur samhället fungerade samt olika samhällsgruppers levnadssätt och problem under tidigare århundraden. De ska också ges insikt i släktforskningens metodik och problematik, stifta bekantskap med enkel paleografi och förstå betydelsen av användandet av datorn i släktforskningen.”

Dessa mål uppfylldes.

Lars Wallgren

Upp